Elektronická aukce nových bytů v Mladé Boleslavi

Zájem o bydlení v hospodářsky rychle se rozvíjející Mladé Boleslavi je stále větší. Populární jsou hlavně menší byty. A tak roste i nabídka. Další nové byty se dokončují v těsné blízkosti Národní přírodní památky Radouč, poblíž automobilky a centra města.

Právě díky velkému zájmu jdou nyní první tři z nich do elektronické aukce. Vyvolávací cena bytů začíná těsně pod jedním milionem. Aukci realizuje společnost Naxos, jeden z největších dražebníků v zemi. Zájemci o bydlení se mohou připojit k licitaci prostřednictvím internetu již 12. srpna.

Naxos-Boleslav_1

„O nové byty u Radouče se lidé zajímají už teď. V prvním z tamních domů se prodalo všech zhruba 40 bytových jednotek. A z druhého, který se nyní dostavuje, našlo nového majitele už osm bytů. Mladoboleslavsko je ekonomicky silný region s velkou kupní silou, lidé tu slušně vydělávají a chtějí také dobře bydlet. Současná rezidenční výstavba ve městě zatím nestačí zcela splňovat jejich požadavky,“ říká Jan Sachr, ředitel společnosti Naxos, která se zaměřuje především na dražby velkých nemovitostí. A dodává, že ti, kdo dojíždějí do města za prací, si v některých případech kupují menší bytové jednotky i na přespání. Do města se navíc stěhují také cizinci, kteří zde pracují.

Ekonomicky silný region, přesto o polovinu levnější byty než v Praze

Vyvolávací ceny bytů z developerského projektu u Radouče v Mladé Boleslavi jsou okolo 24 tisíc korun za metr čtvereční, zatímco v Praze jsou tyto ceny dvojnásobné. „Do aukce jde jeden byt o rozloze 33 metrů čtverečních. Jeho vyvolávací cena je 999 000 korun. Licitace o další dva byty o velikosti 76 m2 pak bude začínat na 1 799 000 Kč,“ upřesňuje Jan Sachr. Zájemce o nové byty tak čeká napínavé přihazování z domova prostřednictvím počítače, díky němuž se ocitnou ve virtuální aukční síni. Během stanoveného času se rozhodne o vítězích. „Elektronická aukce tak není omezena na rozdíl od veřejné dražby zákonem. Její podmínky stanoví prodávající a zprostředkovatel,“ dodává Sachr.

Zajímavostí je, že zpravidla se v elektronické aukci prodávají byty v insolvenci. Teď poprvé to budou byty nové. Lidé budou mít i možnost si nabízený bytový projekt u Radouče prohlédnout ještě před aukcí po předchozí domluvě s organizátorem aukce.